Zöld megoldások otthon – Zöldülő konyha

Ebben a sorozatban fenntartható praktikákat, és környezetvédő alternatívákat kínálunk fel az olvasóknak, mindezt különböző helyiségekre és életterekre bontva. Elsőként a konyhával foglalkozunk, hogy azon belül mit érdemes megtartani vagy éppen mellőzni és mindezzel hogyan segítheted nemcsak a bolygót, de a pénztárcádat is.

Korábban írtunk már arról, hogy miért is olyan nehéz a fenntartható életmód és milyen nehézségek előtt áll az erre az útra lépő, pedig pofonegyszerű, apró lépésekkel könnyen zöldebbé varázsolhatjuk konyhánkat. Íme néhány tipp:

borítókép: pexels.com

Takarékoskodj a vízzel!

Egy kis odafigyeléssel számtalan módon lehet szabályozni az otthoni vízhasználatot, amellyel elkerülhetjük a pazarlást és legnagyobb örömünkre a vízóránk is kevesebbet fog mutatni a hónap végén. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, az odafigyelés a titok. 

 • Például piszkos edények és poharak mosogatásánál ne engedjük feleslegesen a csapot, magánál a mosogatási-súrolási fázisnál zárjuk el, majd a végén öblítsünk el mindent.
 • Ha éppen csaptelep csere előtt állunk, érdemes elgondolkodni a hagyományos, tekerős változat helyett az egykarún, amellyel könnyebb szabályozni a víz hőmérsékletét, a víz sugarának erősségét és nem kell tekergetni, könnyen elzárható.
 • Veled is gyakran megtörténik, hogy az éjszakára bekészített pohár víz a éjjeliszekrényen marad érintetlenül, de másnap már nem szeretnéd meginni, ezért újat töltesz? Ne öntsd ki! A szobai növények kifejezetten kedvelik az állott vizet, így ha teheted, ne a lefolyóba borítsd, hanem használd fel növények öntözésére. Cselekedj ugyanígy a főzéshez használt vízzel, különösképp a tojáshoz forralt vízzel, amibe értékes anyagok kerülnek, így a növények is hálásak lesznek.
 • Némi tudatossággal és megfontoltsággal olyan egyszerű módon is takarékoskodhatsz a vízhasználattal, ha például egy bögre tea készítéséhez nem egy nagy lábasnyi mennyiséget teszel fel forralni, hanem éppen annyit, amennyire szükséged lehet.

Cseréld le és spórolj vele!

Gyakran beleesünk abba a hibába, hogy a könnyebb elérhetőség, alacsonyabb ár és némi lustaság miatt az egyszer használatos, eldobható termékeket választjuk fenntarthatóbb társaik helyett. Az elején valóban anyagi befektetést jelent, de érdemes beruházni a valamivel drágább eszközökre, ugyanis ezekkel hosszabb távon több pénzt és időt spórolhatsz magadnak.

 • Először is búcsúzz el a párszáz forintos mosogatószivacsoktól. Habár olcsóak és szinte bárhol beszerezhetőek, nagyon hamar elhasználódnak, mállni kezdenek és gyorsan a kukában landolnak. Helyettük válts jobb minőségű szivacsra, réz dörzsire, amelyek minőségükből adódóan hosszabb életűek és hatékonyabbak is. 
 • Minimalizáld a papírkéztörlő használatát! Használj helyette konyharuhát, készíts ki törölközőt kéztörléshez.
 • Sütőpapír, folpack és alufólia helyett érdemes kipróbálni a zsírpapírt. Sütésnél óvatosabban kell alkalmazni, de ételek csomagolására éppúgy megfelel. Kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, egyaránt frissen tartja az ételt, de a nedvességtől is megvédi és habár zsírosan újrahasznosítani nem lehet, de összetételét tekintve barátságosabb a környezetre nézve. Szendvicsek utaztatására pedig a mosható újraszalvétát vagy a viaszos bevonatú csomagolót ajánlom, amit akár otthon is elkészíthetsz. 

Egyéb újrahasznosított vagy éppen újrahasználható eszközöket a csomagolásmentes boltokban szerezhettek be, amelyek Budapest legtöbb pontján már megtalálhatóak.

Elő a repoharakkal!

Egyre több helyen – például szórakozóhelyeken és fesztiválokon – hagyják el az eldobható, műanyag poharakat és többszörösen felhasználható repoharakra váltanak. Nem kell minden egyes körnél újabb szemetet termelni és az esetlegesen ott maradt vagy elhasználódott darabokból újabbak készíthetőek. Ha ilyen helyen jársz, válaszd te is a repoharat és vidd haza magaddal. Hogy miért? Egyrészt a következő alkalommal nem kell megvásárolnod, magaddal viheted, másfelől pedig otthon is hasznosíthatod. Mutatós, vagány dísze lehet a konyhapolcnak, amelyekre ránézve felsejlenek majd az esemény szép emlékei, de a gyerekek is értékelni fogják színes, mintás kinézetüket és te is, amikor repül a kezükből, de nem kell utána üvegszilánkokat felseperni.

Repoharak, készítette: Szatmári Szabolcs

Lista, lista, lista!

A fenntartható életmód alappillére a tudatosság. Ahogy az élet minden terén, a konyhában is éppoly fontos ez. Mindenekelőtt legyünk tisztában azzal, hogy mi van otthon. Ismerjük a hűtő vagy a felső polcok tartalmát és azoknak szavatossági idejét. Miért fontos ez? 

 • Nem kerülnek kidobásra azon termékek, amelyeket elfeledtünk vagy elkallódtak a hűtő aljában, s így megromlottak.
 • Megkönnyítjük a dolgunkat a következő vásárlásnál és elkerülhetjük azt is, hogy egy adott termékből még egyet-kettőt vigyünk haza, amelyek szintén a kukában végezhetik, ha felhalmozódik figyelmetlenségből és nem fogy el idejében.
 • Ha mégis valamely terméknek közeledik a lejárati ideje vagy a tegnapi vacsora nem fogyott el, akkor használjuk a fagyasztót! Számtalan ételt lehet fagyasztani, amivel meghosszabbíthatjuk élettartalmukat és praktikusan bármikor elővehetjük. 
 • +1 tipp: A bevásárló listát ne post it-ekre vagy gyűrött papírcetlikre, hanem a telefonodba írd fel. Kisebb eséllyel hagyod el vagy felejted az előszobában és csökkented a papírfogyasztást is.

Ne dobd ki! – vagy csak helyesen

A konyhában többféle hulladék keletkezhet, amelyeket különböző módon kell szelektálni. Ezen szabályokkal lényeges, hogy tisztában legyünk, különben mit sem ér a válogatás. 

 • A műanyag flakonokat, tejes dobozokat, konzerveket, bármilyen korábban ételt tartalmazó csomagolást előbb meg kell tisztítani, mielőtt a szemetesbe helyeznénk és lehetőleg lapítsuk is össze őket.
 • Kizárólag szennyeződésmentes papírhulladékot helyezzünk a kék kukákba, a zsírfoltos papírkéztörlő vagy a használt szalvéta és zsebkendő nem újrahasznosítható. 
 • Célszerű három kisebb szemetest elhelyezni a konyhában egy nagyobb helyett, így könnyebbé válik a szelektálás, mindennek meglesz a maga helye, nem a kuka mellett tornyosodnak az üres palackok.

A helyes szelektív hulladékgyűjtésről itt tájékozódhattok: https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes

Az (ét)olaj tipikusan konyhai végtermék, konyhában használandó hulladék képződik belőle. A használt olaj elhelyezése sokaknál nagy dilemmát okoz, hogy hol és miként kell gyűjteni. Kevesen tudják, hogy gyakran újra lehet hasznosítani, ezért sem érdemes a vegyes szemétbe behajítani egy üvegben. Habár nem elegendő, de vannak kijelölt pontok, ahol le lehet adni őket, így ha tehetjük, cselekedjünk eképpen. Fontos, hogy semmiképpen se a lefolyóba öntsük, ugyanis az élővízbe juthat és tönkreteheti azt.

Egyébiránt érdemes elgondolkodni azon, hogy a maradékokat vagy kiürült tárolókat hogyan lehetne megmenteni a kidobástól. 

A kiürült cékla és savanyú uborka üvegét is érdemes megtartani és új esélyt adni, új funkciót találni nekik. Mivel jól záródó üvegekről van szó, ezért alkalmas magvak, müzlik, de lisztfélék tárolására is. Szintén megmentjük őket a szemétbe kerüléstől és nem kell drága tárolókra pénzt költenünk. Az hordozható ételtárolók is kiválóak a hűtő rendszerezéséhez, az ételek frissen tartásához.

Nosztalgikus panel konyhaszekrény némi fenntarthatósággal fűszerezve, készítette: Szatmári Szabolcs

Ugyancsak igaz ez az elhasználódott, lyukas konyharuhákra vagy bármely textíliára. Ha éreztek magatokban kedvet némi kreativitáshoz, kotorjátok elő a tűt és cérnát a fiókból és készítsetek belőle kesztyűt, edényfogót! Az ilyen eszközök mindig jól jönnek a “forró zónában”.

Házilag készített edényfogó, készítette: Szatmári Szabolcs

Kezdetben elegendő a cikkben felsorolt apró lépésekkel elindulni egy fenntarthatóbb és tudatosabb otthon kialakításához. A továbbiakban hozunk még egyéb ötleteket, hogy a konyhán kívül hogyan tudjátok a többi életteret zöldebbé kreálni.