Világnapok borító 4

Furcsa világnapok, amelyekről korábban még nem hallottál 4. rész – Nyár

Cikksorozatunk utolsó részében a nyári hónapok furcsa világnapjai közül válogattunk. Górcső alá vesszük a napot, amit a Yahoo kezdett el népszerűsíteni, de teszünk említést a magyar védőnők és a csók világnapjáról is.

Június 13. – A magyar védőnők napja

Stefánia belga hercegnő védnökségével alakult meg 1915. június 13-án az Országos Stefánia Szövetség Magyarországon. 2008 óta minden évben, ezen a napon az egészségügyi szakembereket, a védőnőket ünnepeljük, akik áldozatos munkájukkal az embereket segítik az év minden napján.

A 20. század első évtizedeiben a védőnőknek fontos feladata volt a tudatlanság és a babona elleni küzdelem, az anyák meggyőzése a megfelelő csecsemőtáplálásról, a fertőző betegségek megelőzéséről, a gyermekek megfelelő gondozásáról. A kezdeményezés része volt a Védőnői Szolgálat megalakulása, 1916-tól pedig elindult a magyar védőnőképzés is, Heim Pálnak köszönhetően

Június 23. – Spam-ellenes világnap

A Spam-ellenes világnap 2003-ban lett kitűzve, a Yahoo! (világszerte az első nyilvános e-mail szolgáltatók egyike) kezdeményezésével. A világnap célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a kéretlen, általában promóciós tartalmú üzenetek kiszűrésének fontosságára.

Kép: ijmaki, Pixabay

Július 6. – Csók világnapja

A szerelem intim megnyilvánulásának ünneplése anekdoták alapján egy brit fogászati társaság ötletéből ered, ami nagyon rövid idő alatt világnappá nőtte ki magát.

Csókváltás közben boldogságért felelős hormonok termelődnek a testünkben (mint például a szerotonin vagy az endorfin), így természetes az, ha addiktívan hat ránk az ajkak találkozásával járó mámoros állapot. A boldogsághormonok felszabadítása mellett csókolózás közben átlagosan 34 arcizmot mozgatunk meg. Ez egy két perces aktus esetén igazi arcedzésnek minősül, amitől apróbb arcráncaink kisimulnak és még 15 kalóriát is elégetünk.

Ezek mellett a csókolózásnak a védőoltáshoz hasonló, egészségügyi hatásai is lehetnek. Megközelítőleg 4 000 db baktérium cserél gazdát egy-egy csóknál, melynek köszönhetően az immunrendszer aktivizálódik és erősödik. A többet csókolózóknak átlagosan egészségesebbek a fogai, mint azon társaiknak, akik kevesebbet űzik e tevékenységet. Hiszen mindeközben több nyál is termelődik szánkban, aminek egyik fő alkotóeleme a kálcium, ami kiemelkedő szerepet játszik a fogzománc felépítésében és erősítésében.

A csókolózás persze nem minden kultúrában terjedt el. Az eszkimók és a maorik például orruk összedörzsölésével fejezik ki fizikálisan szerelmüket.

Július 14. – A Cápatudatosság napja

Az amerikai, rémes borítójú, cápás katasztrófafilmeknek köszönhetően az emberek szimpla szörfgyilkosok képében tudnak tekinteni a cápákra. A fejünkben kreált képpel éles ellentétben állnak azok a statisztikai adatok, melyek a cápatámadásokat és a cápák túlhalászását elemzik.

A cápa túlhalászás az elmúlt ötven évben kiirtotta a cápa populáció körülbelül 70%-át. Az óceáni fehérfoltú cápa populációja például az elmúlt hatvan évben 98%-kal csökkent. A Simon Fraser Egyetem kutatói és egyéb szakemberek hosszú éveken keresztül tanulmányozták a 31 cápa és rájafaj állapotának változását, az eredmények pedig sokkolóak voltak. A megfigyelt fajok háromnegyede sodródott a kihalás szélére, emellett 18 fajról még több információt sikerült gyűjteni, melyekből következik, hogy ezen fajok 70%-ban már ki is haltak az elmúlt ötven évben.

Ezekkel az adatokkal szemben a 2021-ben rögzített cápatámadások száma a világtengeren mindössze 73 volt. Felmerül tehát a kérdés: a cápák támadnak minket, vagy inkább mi őket?

Pontosan ezen  megdöbbentő adatok miatt jött létre a Cápatudatosság napja, ami igyekszik felhívni az emberek figyelmét a veszélyeztetett cápafajok megóvására és védelmére.

Kép: Great White Montauk, Twitter

Augusztus 10. – Lusta nap

Mivel ez a nap a lustaságról szól, ahhoz senki nem vette a fáradtságot, hogy kiderítse: vajon honnan is ered a Lusta nap. Ez a különleges augusztusi dátum azokat az embereket szólítja meg, akik az év összes többi napján túlteljesítenek. Így végre ők is hozzájuthatnak egy alibi pihenőhöz!

A Lusta nap ünneplésének fontos pontjai:

1. Ne öltözz fel! Maradj pizsamában, légy kócos és lubickolj a hedonista élvezetekben.

2. Ne főzz! Be se lépj a konyhába, a kaját csak rendeld meg és fogyaszd el a kanapén.

3. Olvass egy könyvet az ágyban vagy kezdj bele egy izgalmasnak ígérkező sorozatba. Ez a pont igazán fakultatív és rengeteg lehetőség kiaknázható belőle – egy a lényeg, a program minél lustább legyen!

Cikksorozatunk utolsó részét olvashattátok. Az előző cikket, melyben néhány tavaszi világnapról gyűjtöttünk össze érdekességeket, itt érhetitek el.