Harc a víz fölött maradásért – a Premier League alsó háza

Az őszi-tavaszi rendszerben zajló bajnokságokban egyre közelebb a szezon vége. Nincs ez máshogy az angol első osztályban, a Premier League-ben sem. Angliában igen kiélezett a küzdelem a bajnoki címért a Manchester City és a Liverpool között, a harmadik hely kapcsán elég biztos befutónak tűnik a Chelsea, de a negyedik, még Bajnokok Ligája indulást jelentő pozícióért is komoly harc folyik. Ebben a cikkben viszont nem az európai kupaindulást érő helyekre, hanem a “Purgatórium” elkerülésében, vagyis a kiesés elleni harcban érdekelt csapatokat vizsgáljuk meg.

Kik vannak veszélyben?

A sportpredikciókkal foglalkozó FiveThirtyEight számításai szerint öt csapat van, akiknek reálisan számolnia kell a kieséssel: ezek a Norwich, a Burnley, a Watford, az Everton és a Leeds. Az „ötösfogatot” az elmúlt két meccsen öt gólt szerző Ivan Toney vezette Brentford előzi meg, a “Méhek” viszont immáron nyolc ponttal járnak a még kieső helyen lévő Watford előtt, Thomas Frank fiai tehát jó eséllyel már biztonságban vannak. A naptári év végén még sokan fogadtak volna a Newcastle kiesésére, ám Eddie Howe csapata 2022-re igazán elképesztő formába lendült, az elmúlt 10 meccséből hatot megnyert és csupán a Chelsea, valamint csütörtök este az Everton volt képes diadalmaskodni a “Szarkák” felett. Szaúd-Arábia új koronaékszere tehát nagy valószínűséggel megmenekült a kieséstől, így egy igen izgalmas nyár állhat az északiak előtt. 

Az alsóházban nagy küzdelmek várhatók, kép: eredmenyek.com

Norwich City

Sokan “liftező” csapatként tekintenek a “Kanárikra”, akik sem a Premier League-be, sem a Championship-be nem tartoznak igazán. Emögött van is igazság, hiszen a 2018-19-es szezon után 2020-21-ben is megnyerték a másodosztályt, ám úgy tűnik, hogy a 2019-20-as idény után újfent utolsó helyen fognak zárni a PL-ben. A már idézett FiveThirtyEight kevesebb mint egy százalék esélyt ad a Norwich bennmaradására. Bár Dean Smith novemberi kinevezésekor négy meccsen nyolc pontot gyűjtött a csapat (az első győzelem még Farke regnálása alatt történt), mégsem tudtak tartósan formába lendülni, az elmúlt hat bajnokijukon egyaránt vereséget szenvedtek. A csapat talizmánja, Pukki több alkalommal is jó teljesítményt nyújtott (10 kanadai pontja van), de a korábban több nagycsapat által csábított Max Aarons nem nyújtott extrát, valamint a kölcsönbe érkező és nagy tettekre hivatott Kabak-Gilmour páros sem tudta megváltani a világot. A Carrow Road tehát nagy eséllyel újra Championship mérkőzéseknek fog otthont adni az év második felében.

Az idei szezonban sem tűnik elégnek Teemu Pukki jó teljesítménye a bentmaradáshoz

Burnley

Egészen elképesztő, hogy Sean Dyche már csaknem 10 éve kormányozza a Burnley hajóját. Első teljes szezonjában feljuttatta őket a PL-be és bár ezt követően rögtön ki is estek, a 2015-16-os Championship megnyerése után stabilan a víz fölött tartotta a csapatot a 4-4-2 rőt mestere. 2018-ban ráadásul a hetedik helyig repítette alakulatát, ami a hetvenes évek óta a Burnley legjobb helyezése volt. Idén azonban nem rózsás a helyzet, 27 forduló után 22 szerzett góllal állnak Dyche fiai. A csapat ráadásul januárban elvesztette elmúlt 4 szezonjának gólkirályát, Chris Woodot (az akkor még rivális Newcastle kaparintotta meg). Az ekkor érkező Weghorstra sokan megmentőként tekintettek, de a nem túl sok kapott gól ellenére (38 góllal a 9. legtöbbet kapták csak), a Burnley továbbra is képtelen gólt szerezni.

Az ősszel jól játszó Cornet nem tudta fenntartani a formáját, az angol válogatottba rendszeresen meghívót kapó Pope és Tarkowski pedig könnyen lehet, hogy már a süllyedő hajó elhagyására gondolnak. Mindezek ellenére a FiveThirtyEight 47 százalékot ad a csapat kiesésére, sok múlhat még a hátra lévő Norwich, Watford és Everton elleni meccseken. Az viszont biztos, hogy akár sikerül a bennmaradás, akár nem, a nyáron jelentős fiatalítást kell végrehajtania a csapatnak. Valami olyasmit, mint amit Patrick Vieira vitt véghez a Crystal Palace háza táján. 

Sokakat meglepett, hogy az elmúlt években a Bundesligában remek játékot nyújtó és ősszel még a Bajnokok Ligájában vitézkedő Weghorst a Burnley mellett döntött, kép: burnleyfootballclub.com

Watford

Egy újabb “lift-csapat”, akiknek 79 százalékot ad a FiveThirtyEight a kiesésre. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a Watfordnál nem érdemes az új edzőknek monogrammal ellátott  téli és nyári ruházatot adni, az edzőkeringő pedig idén is jellemző volt a „Darazsakra”. Xisco Muñoz sikertelen szezonkezdete után a leicesteri csoda tető alá hozója, Claudio Ranieri vette át a kormányt, azonban az olasz mester sem tudta a helyes irányba terelni a csapatot, így távozott. Újabban pedig a nyugdíjból visszahívott Roy Hodgson próbálja meg megmenteni a “Darazsakat”. Szurkolóik bízhatnak a Fantasy Premier Leagueben sokak által szívesen használt Dennis-King párosban, de az elmúlt három meccsen remek teljesítményt nyújtó Cuchoban is.

Esélyeiket némileg csökkenti, hogy még játszanak a jelenlegi top 3 ellen, de az Everton, a Leeds, a Brentford és a Burnley is érkezik még vendégként a Vicarage Road-ra. Amennyiben Sarr is formába rendül, nem lehetetlen, hogy jövőre is az első osztályban lássuk a Watford csapatát. De ha mégsem, már ebből a szezonból is rengeteg érdekes és vicces pillanat őrződött meg a veterán Ben Foster Youtube-csatornáján.

A rutinos angol kapus idén sokkal inkább a kamerák előtt és nem a pályán remekel

Everton

Az Everton története egészen hihetetlen. A tavalyi szezonban 3 forduló után még európai kupaindulást remélhettek az akkor Ancelotti által vezetett liverpooliak, végül a tizedik helyen zárt a csapat. A szezonok végén általában a nihil jellemezte a csapatot, a kiesés által nem veszélyeztetve, de az igazán jó helyezések látótávolságán kívül. Idén viszont ez nincs így. Az elmúlt évek óriási költekezései (2017 óta a 6. legtöbb nettó kiadása volt a klubnak a bajnokságban) ellenére viszont nem az európai kupaindulás, hanem a Championship veszélye lebeg Damoklész kardjaként a “Toffees” fölött. Mindezt egy olyan csapattal, ahol az angol válogatott első számú kapusa áll hátul, a védelemben Godfrey, Keane, Holgate és Mina, a középpályán immár Allan, Doucuré, Davis és André Gomes, elől pedig a sok topklub által is irigyelt Richarlison-DCL kettős (bár utóbbi a szezon jelentős részében sérült volt).

A klubot ráadásul az elmúlt évek felelőtlen költekezései után az FFP (Financial Fair Play) megszegése miatti szankciók is fenyegetik. A csütörtök esti, Newcastle elleni győzelmük után már sokkal jobban állnak (28 százalékra csökkent a kiesési esélyük), de Frank Lampard egyelőre nem bizonyította, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy visszavezesse az Evertont a tabella első harmadába. Arról, hogy hogyan került az Everton szorongató pénzügyi helyzetbe és hogy mit jelentene számukra a kiesés, az Athletic írt részletes cikket.

Leeds United

A Leeds története kísértetiesen hasonlít egy másik United, mégpedig a Sheffield históriájára. Mindkét csapat hosszú idő után jutott fel a Premier Leaguebe egy karakteres edző vezetésével. Első élvonalbeli szezonjukban pedig kimagaslóan teljesítettek, majdhogynem európai kupaindulást elérve. A második szezonra viszont jelentős visszaesés tapasztalható. Persze a Leedset nem kell temetni. Az immáron Jesse Marsch irányította csapat már most 3 ponttal többet szerzett mint tavaly a Sheffield, de a FiveThirtyEight így is 39 százalékra becsüli kiesésének esélyét. De mi változott tavaly óta? Az elsőszámú gólfelelős, Patrick Bamford a szezon jelentős részében sérült, így a tavaly 38 meccsen 17 gólt szerző és 7 asszisztot kiosztó támadó idén csupán 8 meccsen szerepelt, ezeken 8 kanadai pontot gyűjtve.

Mindössze 12 mérkőzésen tudott pályára lépni az angol válogatottban is meghatározó, “Yorkshire Pirlo” néven is emlegetett Kalvin Philips, aki nélkül mind védekezésben, mind a labdakihozatalokban nehézségei adódnak a Leedsnek. Emellett a fiatal kapus, Meslier teljesítménye is jelentősen visszaesett, 55,4 PSxG-re 65 gólt kapott a hálóőr (ez a statisztika azt mutatja, hogy a kaput eltaláló lövésekből átlagosan mennyi gólnak “kellene születnie”), ez a legrosszabb mutató a ligában. A Leeds szurkolói mindenesetre bízhatnak az idei szezonban remeklő Raphinhában, bár a sorsolásuk talán a legnehezebb a kiesőjelöltek közül.

Az amerikai edzőnek nem lesz egyszerű dolga, ha Marcelo Bielsa örökébe lépne, kép: leeds-live.co.uk

Konklúzió

A tavalyi szezonban viszonylag hamar kiderült, hogy melyik három csapat távozik a “besztlígből”, idén viszont igazán komoly harc alakult ki akörül, hogy ki férhet oda jövőre is a mézes bödönhöz. A statisztikák és predikciók azt sugallják, hogy a Norwich és a Watford számára ez a hajó már elment, de matematikailag még ezek a csapatok is beleszólhatnak, illetve megkeseríthetik a bentmaradásért küzdők dolgát. Könnyen lehet, hogy a Burnley és a Leeds közötti versenyfutásról szólnak majd az utolsó fordulók, ha az Evertonnak sikerül meglépnie. Az viszont biztos, hogy akármelyik csapat távozik a PL-ből, egy karakteres klub száll alá a “Purgatóriumba”, az első osztály csapatai pedig árgus szemekkel figyelik majd az ezzel mozdíthatóvá váló játékosokat. Az idei szezonban érdemes tehát lefelé is tekintgetni, nem csak a Liverpool és a City párharcára koncentrálni.