Munch: Legyél te is Ételmentő!

A világon körülbelül az ételek egyharmada kerül a kukába, ami évente 1,3 milliárd tonna szemetet jelent. Miért van az, hogy az étel, amelyért mindannyian rengeteget dolgozunk, ugyanis alapvető feltétele létezésünknek, mégis ilyen nagy mennyiségben végül kárba vész? Hogyan is lehetne ezen segíteni, a kidobásra szánt élelmiszert megmenteni?

Szüntelenül pusztul a természet, évről évre egyre több növény- és állatfaj kerül a kihalás közelébe. Az élelem kulcsfontosságú faktora a túlélésnek, de a számok mégis azt mutatják, hogy ezt nem vesszük elég komolyan. Sokkoló, hogy milyen mennyiségű étel kerül kidobásra nap mint nap annak ellenére, hogy tudjuk milyen káros hatásai vannak a hulladékfeldolgozásnak és lassan betemet minket a sok szemét, hogy lassan kedvenc élelmiszereinkből is hiány fog fellépni, s az a morális probléma, hogy rengetegen nélkülöznek és éheznek a világon. De mégis hogyan lehetne megállítani vagy csökkenteni az ételpazarlást? Egyik megoldás lehet a Munch!

Mi az a Munch?

Négy magyar fiatal kezdeményezéséből nőtte ki magát, akik megelégelték a pazarlást és megoldást kerestek arra, hogy hogyan lehetne az ételeket megmenteni a kidobástól. A Munch – magyarul annyit tesz, hogy falatozni, rágcsálni – egy olyan platform, amely különböző éttermek, élelmiszerüzletek megmaradt, el nem adott ételeit értékesíti. Ha egy vendéglátóhelynek el nem adott étele marad, azt eladásra kínáljhatja a Munch applikáción, amelyet meg lehet vásárolni 40-60%-os kedvezménnyel. Az eladók így redukálják veszteségüket, a vásárlók pedig olcsón juthatnak reggelihez, ebédhez, vagy vacsorához, nem mellesleg minden egyes Munch – azaz megmaradt ételcsomag – vásárlásával megmentünk egy adag ételt, tehát mindenki számára egyaránt kedvező ajánlatot kínál ez a rendszer.

Hogyan működik?

Regisztrációhoz kötött a Munch használata, ezt vagy az előzetesen letöltött applikációban tudod megtenni (elérhető Google Play-ből és az App Store-ból is) vagy közvetlenül a honlapon. Mindössze két percet vesz igénybe, ezután rögtön böngészhetsz is a Munchok között. Jó tipp: érdemes megadni a helyi koordinátáidat, ugyanis így a hozzád legközelebb eső választékot is megtekintheted, de egyéb szűrési szempontok – mint népszerűség vagy értékelés –  szerint is van lehetőséged keresgélni.

Ha rákattintasz egy szimpatikus Munchra, feldob egy rövid leírást, amely körülírja, hogy nagyjából mikre számíthatsz a csomagodban, hogy mikor és hol tudod átvenni és természetesen az árat is láthatod. 

Azt viszont tudni illik, hogy itt nem egy listát kapsz a partnerektől eladásra kínált termékekből, amelyek közül választhatsz, mivel minden nap változik, hogy hol mi marad meg feleslegnek vagy mely termékek lejárati ideje közelít. Tehát a Munch, amelyet megvásárolsz, valójában meglepetés lesz!

Nincs házhozszállítás, ezért érdemes olyan helyről Munchot vásárolni, amely a közeledben van vagy munkából, suliból hazafelé útba esik és össze tudod szedni. 

Lehetőséged van az alkalmazáson vagy a honlapon keresztül adakozni. Kétezer forint értékű utalványokat tudsz vásárolni, amelyek nélkülöző családokhoz kerülnek és a Munch oldalán ételcsomagokra használhatják fel.
Érdemes követni a Munch Facebook és Instagram oldalát, ahol láthatod mások szerzeményeit és értesülhetsz a legfrissebb promóciókról és nyereményjátékokról. Ezekkel az időszakos játékokkal nyerhetsz Munch Money-t, amelyből újabb ételcsomagokat vásárolhatsz.

Miért próbáld ki?

  • Ha csatlakozol Munch közösségéhez te is Ételmentővé válsz, amellyel segítheted, hogy egy (vagy több) adag étel ne a kukában, hanem a gyomrodban landoljon.
  • Pénzt spórolhatsz vele, a termékeket féláron vagy akár annál is olcsóbban vásárolhatod meg. 
  • Segíted az vendéglátóhelyeket és boltokat azzal, hogy megmented az el nem adott élelmiszereket és segíted a bolygót is, ugyanis kevesebb hulladék kerül feldolgozásra és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét is csökkented (ezzel). 
  • Mivel a Munch-ok tartalma meglepetés, olyan ételeket próbálhatsz ki, amelyeket korábban nem kóstoltál.

Borítókép: Munch Facebook oldal