Kedves Evan Hansen musical borítóképe

Világsikerű musicalek 2. – Kedves Evan Hansen

Musicalekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében kicsit modernebb vizekre evezünk. Egy olyan művet veszünk górcső alá, amely csak nemrég robbant be a zenés színjátszás világába. Benj Pasek és Justin Paul szerzőpáros darabja zenéjében és témájában is formabontó; mindkét kategóriában olyan eszközökhöz nyúltak, melyekhez korábban senki. Ennek pedig meg is lett az eredménye. Az elkövetkezőkben bemutatjuk azt a darabot, amely a feje tetejére állította a Broadway-t bemutatásakor, egyben kinyitotta az ajtót számos újabb irányzatot képviselő szerző előtt.

A musical története röviden

Evan Hansen egy szorongó, zárkózott gimnazista, aki éppen ezért nem túlzottan népszerű. Nincs sok barátja, szerelmes az osztály legnépszerűbb lányába, Zoe Murphy-be, ráadásul szülei válása miatt pszichológushoz kell járnia. Utóbbi egy különös feladattal bízza meg: minden nap írnia kell magának egy levelet, amelyben részletezi, mi lesz az adott napjában a legjobb. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor szerelmének bátyja, az erőszakos Connor Murphy vitát és verekedést provokál ki vele, végül pedig elveszi tőle az aznapi, magának címzett levelét, melyben szenvedéseit részletezi.

Jelenetkép a darabból, Evan (Ben Platt) és Zoe (Laura Dreyfuss)
Jelenetkép a darabból, Evan (Ben Platt) és Zoe (Laura Dreyfuss), kép: playbill.com, Matthew Murphy

Evan végig stresszeli a nap hátralévő részét, végül másnap sokkoló tényekkel szembesül: Connor az éjjel öngyilkosságot követett el. Szülei megtalálják a zsebében Evan levelét, és azt hiszik, Connor búcsúlevelét tartják a kezükben, amelyet Evannek címzett. A fiú ahelyett, hogy bevallaná az igazat, megerősíti a tényt, és ezzel egy hatalmas hazugság lavinát indít el. Egy barátja, Jared segítségével kitalált leveleket ír, amelyben egy olyan barátságot hazudik magának, amelyre mindig is vágyott, valamint meggyőző beszédekkel eléri, hogy iskolatársai ne felejtsék el Connor emlékét. Kapcsolata a Murphy családdal (és Zoe-val) egyre szorosabbá válik, és úgy érzi nem is lehetne boldogabb. Amikor azonban a helyzet kezd elfajulni, kénytelen leleplezni magát, egyben kihúzni a lába alól a szilárd talajt, és ekkor kezdődik számára az igazi kihívás…

Evan Hansen életre kel

Benj Pasek és Justin Paul, a musical szerzői már a Kedves Evan Hansen előtt is igazi sztárszerzők voltak: Oscar-díjat nyertek a Kaliforniai álom című romantikus film betétdalaiért, valamint később elvihették a Grammy-díjat is A legnagyobb showman zenéjéért és dalszövegeiért. Előbbit mindössze 29 évesen érték el. A Dear Evan Hansen történethez az inspirációt Pasek középiskolai történetei nyújtották, amikor egy osztálytársa öngyilkos lett, és az eset után mindenki úgy emlékezett a fiúra, mintha legjobb barátok lettek volna.

Jelenetkép a Kedves Evan Hansen darabból
Jelenetkép a darabból, kép: Matthew Murphy

A darab előkészületei 2013 decemberében kezdődtek, a produkció pedig 2015 szeptemberében került bemutatásra. Evan Hansen szerepét a fiatal színész-énekesre, Ben Platt-ra osztották, aki ezzel az alakítással robbant be a Broadway-re. Connor Murphy-t Mike Faist, Zoe Murphy-t pedig Laura Dreyfuss játszotta el, de feltűnt még a színen többek között Will Roland, Rachel Bay Jones, Michael Park és Jennifer Laura Thompson is. A bemutatóra a New York-i Music Box Theatre-ben került sor, de a darabot később más amerikai városokban is előadták, valamint készült egy „school version” is iskolai színjátszókörök számára, amely rövidített cselekményű, és kevesebb dalt tartalmaz.

A kritika elsöprő elismeréssel fogadta a művet, különösen Ben Platt alakítását és a dalok a korábbitól eltérő, újszerű hangszerelését emelték ki. Dicsérték továbbá, hogy nyíltan érint olyan témákat, mint például az öngyilkosság, a gyász folyamata, a mentális betegségek és a „fake news” terjesztése. A 2015-ös Tony-díj gálán kilenc jelölésből hatot elnyert a Kedves Evan Hansen, ezzel pedig az adott év legsikeresebb darabja volt.

Az első szereposztás végül 2017-ben köszönt le, utánuk még két gárda alakította a szereplőket, közülük Andrew Bart Feldman, aki a harmadik Evan Hansen volt, Jimmy-díjban részesült alakításáért 2019 decemberében (a Jimmy-díjat a legjobb debütáló Broadway színészek kapják). A produkció végül idén, 2022 szeptemberében búcsúzott, ám ezalatt hihetetlen számokat produkált: 1600-szor adták elő, valamint közel félmillióan látták, mindezt öt év alatt! Szintén a produkció búcsújaként a washingtoni Smithsonian Intézet múzeumába került a darabban használt, jellegzetes kék ingek egyike és Evan gipsze, ezzel emlékezve a musical kiemelkedő történetére és teljesítményére.

2021 szeptemberében debütált a darab alapján készült film, amely számos új dalt tartalmazott a színpadi produkcióhoz képest, ám kevésbé részesült pozitív fogadtatásban. A mű alapján 2020 decemberében Val Emmich könyvet írt, amely új karaktereket tartalmaz.

Az Államokon kívül Kanadába és az Egyesült Királyságba ért el Evan Hansen története. Előbbi országban 2019 júliusában, utóbbiban pedig 2019 novemberében mutatták be. Londonban a mai napig műsoron van, a torontói Prince Edward Theatre színpadáról 2020 márciusában, a koronavírus járvány miatt került le.

A Kedves Evan Hansen darab szerzői, Benj Pasek és Justin Paul
A darab szerzői, Benj Pasek és Justin Paul, kép: lamag.com, Jenny Anderson

A darab dalai az összes főbb zenei streaming szolgáltató platformjára felkerültek, közülük kiemelkedően teljesített a You will be found, a Waving through a window, a Sincerely me, az Only us és a Words fail. 2018 decemberében a dalokat tartalmazó album Grammy-díjat nyert, ezzel a Pasek-Paul szerzőpáros már kétszeres Grammy-díjasnak mondhatja magát. A darabot összesen több mint ötven díjra terjesztették fel az Egyesült Királyságban és az USA-ban, ezek többségét el is nyerte.  

Főbb dalok

A Kedves Evan Hansen zenéjében a legfőbb irányváltás az, hogy szakított a klasszikus Broadway-zeneiséggel. A művek inkább akusztikus, a mai kor popzenéjére jobban hasonlító elemeket tartalmaznak, a legtöbbet használt hangszerek az akusztikus gitár és a zongora. A kritika ezt is méltatta a premier után.

A mű karakterei sokszínűek és jól kidolgozottak, emellett mindegyik legalább egyszer dalra fakad. Utóbbi azért sajnálatos, mert van olyan, aki csak egyetlen egyszer, és nem kapja meg igazán az esélyt, hogy megmutassa lénye összetettségét. A dalok esetében mindegyik fontos témát hoz fel, ilyen szempontból a két legkiemelkedőbb az első felvonást záró, a közösség erejéről szóló You will be found és a Requiem, amelyben a gyászoló Murphy család megpróbálja feldolgozni a Connor-ral történteket.

Andrew Barth Feldman Evan Hansen szerepében
Andrew Barth Feldman Evan Hansen szerepében, kép: Matthew Murphy

Az én személyes kedvencem a Waving through a window, amelyben Evan arról énekel, hogy mennyire nem vette észre őt senki, még akkor sem, amikor leesett egy fáról, és eltörte a karját. Kiemelendőnek tartom továbbá még a Larry Murphy által előadott To break in a glove-ot, amelyben az apaság nehézségeit tárja elénk, Evan és Zoe romantikus duettjét, az Only ust, és a musical egyetlen komikus hangzású dalát, a Sincerely, me-t, mely során Evan és Jared megírják a kitalált barátságot előhozó kamu leveleket. Fontos még a Words fail, amelyben Evan Hansen minden fájdalmát kiadja magából, a For forever, ahol Evan a Murphy-szülők előtt egy fiktív, Conorral töltött délutánt mesél el, illetve a csak a filmben szereplő, Connor által elénekelt Little closer, mely a mozgókép végén és a stáblista első felében hangzik el.  

Személyes vélemény

A Kedves Evan Hansen-nel egy nehezebb korszakomban találkoztam először, akkor néhány dala különösen megérintett, és igazából a mai napig a lejátszási listámon van. A pozitív véleményekkel egyetértek a darabbal kapcsolatban, minden szempontból kiemelkedő, újat hozó mű, mely nyíltan beszél nehéz és fontos témákról; a tinédzser korosztálynak erősen ajánlom az alkotást. Reménykedem, hogy egyszer Magyarországon is bemutatásra kerül a musical, mivel úgy gondolom, hogy ezt a tanulságos történetet sokaknak ismerniük kellene.

A musical dalai angol nyelven meghallgathatóak az alábbi lejátszási listában.