Keresés
Close this search box.

Legyél te is hallgatós! Jelentkezz hozzánk március 3-ig!

egyetemi hallgató

Karrier egy másik szemszögből – érzelmek és észérvek

“A kemény munka mindig kifizetődik” - tartja a mondás. Nem is szeretnék ezzel vitatkozni, de szívesen rávilágítanék egy másik nézőpontra. Lehet másképpen is karriert építeni? Feltétlen meg kell szakadni a munkában nap, mint nap? - Ilyen kérdésekre kerestük a választ.

Sokan hajlamosak görcsösen belebonyolódni az olyan helyzetekbe, mint például a karrierépítés. Megvan a cél, ott lobog az ember szeme előtt, legyen szó előléptetésről, nyaralásról, magasabb fizetésről, autóról, mind anyagi vonzattal vagy nagyobb megbecsüléssel, hatalommal  járó dolgokról. Ezek azok a tényezők, amiért sokan túlóráznak, megvonnak maguktól más programokat, vagy éppen feladják a hobbijukat, feláldozva ezzel a magánéletüket a karrier oltárán. Úgy tűnik megéri, hiszen a kemény munka mindig kifizetődik, de nem szabad elfeledkeznünk a rohanós hétköznapokról, az idegességről, a magas vérnyomásról és számos más olyan egészségügyi kárról, amit ez az életstílus okoz. 

Lehet-e ezt másképpen csinálni? Kevesebb stresszel, több élvezettel? Egy teljesen más felfogással, ami talán még az egészségünknek, közérzetünknek is kedvez?

A válasz egy hatalmas igen! Csupán a fókuszon kell változtatnunk. Mi lenne, ha nem a pénz, a hatalom hajtana, hanem a lelkesedés és a munka öröme. Egyetemistaként van időnk még bőven olyan képzést választani, ami tényleg boldoggá tesz, motivál minket. Ezzel pedig egy boldog jövőt alapozunk meg, ami nem a görcsös karrier építésről, hanem az hivatás megtalálásáról szól. Mi lenne, ha a leendő munkánkat a szívügyüknek tekintenénk? Afelé elköteleződéssel, alázattal és rengeteg lelkesedéssel fordulnánk. Hiszen életünk jelentős részében dolgozunk, válasszunk, ezért olyat, amit szívesen csinálunk. Örömöt, kihívást, motivációt lelünk benne.

Az anyagiakat sem lehet persze elhanyagolni, hiszen valamiből meg kell élni. Ez a hajtóerő talán kevés egy boldog, kiegyensúlyozott élethez. Más motivációkkal viszont sokkal messzebbre juthatunk, ha érzelmileg kapcsolódunk egy ügyhöz, egy környezethez, sokkal nagyobb energiával vetjük bele magunkat. Nem mellesleg nagy lépést tehetünk a kiteljesedés felé. 

Ne csak a karrierrel foglalkozzunk, mert az nem fog megölelni este.

Furcsán hangozhat ez a tanács egy karrier témájú cikkben, mégis sokkal nagyobb jelentősége van, mint azt elsőre gondolnánk. Hiszen a szakmai sikerek legyenek bármilyen csodásak is, semmit sem érnek, ha nincs kivel megosztani őket. Az egészséges elme és test mindennek az alapja. De hogyan lehetünk tényleg egészségesek a mindennapokban? A táplálkozás, a testmozgás mind fontos szempont, de a pszichológia oldaláról is fontos vizsgálnunk a helyzetet. Ha a magánéletünk rendben van, vagyis van egy szeretetteljes légkör, ahová vissza tudunk vonulni, legyen szó családról, barátokról, már nyert ügyünk van. Ez a támogató környezet végigsegít minket minden nehézségen és velünk együtt örül minden sikernek. Ilyen támogatással pedig sokkal könnyebben juthat az ember egyről a kettőre.

Fókuszban tehát a lelkesedés és a megfelelő, életünk minden területére figyelmet fordító időbeosztás kell, hogy legyen.  Hiszen amíg éltet minket a hivatásunk, fontosnak érezzük magunkat és tartozhatunk egy közösséghez, addig sokkal könnyebben fognak telni hétköznapjaink. Merjünk időt szánni másra is. Keressünk egy új hobbit vagy folytassuk a régit és töltsünk együtt minőségi időt a családunkkal és a barátainkkal.